Basistraining Effective Hedging for Professionals – level II

Data voor deze training:
23 January 2025 - 24 January 2025

Werkt u beroepsmatig met het inkopen of verhandelen van grondstoffen en wilt u uw kennis en inzicht in de markt en uw vaardigheden verder vergroten? Dan biedt deze tweedaagse training ‘effective hedging’ extra inzichten in de werking van goederentermijnmarkten en mogelijke praktijktoepassingen. Centraal staat het verder vergroten van inzichten in risicomanagement, de werking van deze markten en ‘effectief hedgen’ (afdekken van risico’s). In de training wordt veel geoefend met praktijkvoorbeelden.

BrochureFlyer Effective Hedging – Level II (in Dutch)
Programma9.00 – 17.00 uur
Investering€ 1995,- exclusief BTW
LocatieWICC Wageningen
Aantal deelnemersMinimaal 8 en maximaal 20 deelnemers
InschrijvingUiterlijk 3 weken voor de training
Aanmelden voor 14 & 21 juni kan door via de aanmeldknop de datum 14 juni te selecteren.
Denk- of werkniveauHBO+

Voor wie?
Deze tweedaagse training is vooral geschikt voor inkopers, handelaren, directie, bestuurders en verder iedereen die als professional betrokken is bij het handelen in grondstoffen en/of beleggen in de grondstoffen-termijnmarkten.

De tweedaagse basistraining geeft handvatten om aan de slag te kunnen.

Doel van de training:
Het vergroten van de kennis over risicomanagement en de werking van goederentermijnmarkten om u in staat te stellen om effectief te hedgen.

Na afloop van de tweedaagse training:

  • bent u bekend met de termen basis risico, hedging efficiency en hedging ratio om hiermee de efficiëntie van uw strategie te bepalen;
  • weet u welke termijncontracten het meest geschikt zijn voor uw situatie;
  • bent u in staat om uw strategie te bepalen:
    • op welk moment u de markt in kunt gaan, hoeveel contracten u nodig heeft en welke termijnmarkt (Chicago, London, Frankfurt of Parijs) u moet gebruiken;
  • bent u in staat om effectief te hedgen op de goederentermijnmarkt;
  • kunt u de hedging-strategieën beoordelen op basis van risicoreductie en gerealiseerde prijs- of winstmarge;
  • bent u instaat om cross hedges te maken en te evalueren;
  • kent u de basis van “Hedging Documentation” (IFRS9).

De Commodity Risk Management Academy biedt drie niveaus. Je kunt de cursussen afzonderlijk volgen, maar ook het hele programma doorlopen. Voor meer informatie over de verschillende trainingen:
1. Introductietraining Hoe werken termijnmarkten – level I
2. Basistraining Effective Hedging for Professionals – level II
3. Masterclass Commodity and risk management – level III

De docent(en) bij deze training:

Joost Pennings
Prof. dr ir J.M.E. (Joost) Pennings is een autoriteit op het gebied van risicomanagement en het gebruik van instrumenten voor risicomanagement met bijzondere aandacht voor grondstoffen en energiedragers. Een van zijn drijfveren is om inzicht te geven in het functioneren van goederentermijnmarkten. Joost Pennings is de AST professor in de Theorie en Praktijk van Goederentermijnmarkten aan de Wageningen Universiteit, professor marktkunde en besliskunde aan de Universiteit van Illinois in de Verenigde Staten in de Office for Futures& Options Research, professor in behavioral finance aan de Universiteit van Maastricht en professor Marktkunde aan de Universiteit van Maastricht. Prof. dr ir J.M.E. (Joost) Pennings is an authority in the field of risk management and the use of instruments for risk management with a particular emphasis on commodities and energy. Joost M.E. Pennings is the AST professor of Theory and Practice of Commodity Futures Markets at Wageningen University, Professor of marketing and decision sciences at the University of Illinois in the United States in the Office for Futures & Options Research, professor of Finance at the University of Maastricht and professor of Commodity Marketing at the University of Maastricht.