Masterclass Commodity and risk management – level III

Data voor deze training:
3 October 2024

Deze masterclass over grondstoffentermijnmarkten op het derde niveau gaat de verdieping in en behandelt onder meer de future- en optiestrategieën. De training geeft bovendien inzicht in het optimaal toepassen van informatiebronnen zoals Commitments of Traders rapporten (COT).

BrochureFlyer Master Course Level III (in Dutch)
ProgrammaProgramma Masterclass (in Dutch), van 09.00 – 17.00 uur
Investering€ 995,- exclusief BTW
LocatieHotel WICC, Wageningen
Aantal deelnemersMinimaal 8 en maximaal 20 deelnemers
InschrijvingUiterlijk 3 weken voor de training
Denk- of werkniveauHBO+

De Masterclass Commodity and risk management (level 3) is een verdiepende training. Na afloop van de masterclass bent u in staat uw strategie op de termijnmarkten te evalueren en te optimaliseren.

Voor wie?
De verdiepende (Engelstalige) training is vooral geschikt voor inkopers, handelaren, directie, bestuurders en verder iedereen die professioneel betrokken is bij het handelen in grondstoffen voor de productie van diervoerders en/of beleggen in de grondstoffen-termijnmarkten en zich nader wil kunnen toeleggen op optimaal risicomanagement en bedrijfsstrategieën.

De training
In deze masterclass deelt Prof. dr ir Joost M.E. Pennings advanced strategieën met u, zoals basis trading, exchange for physicals (de zogenaamde AA contracten), commodity swaps en verschillende optie strategieën.

De masterclass beantwoord de volgende vragen:
• Welke factoren gaan de grondstoffen markten in de toekomst beïnvloeden?
• Wat is de impact van de verschillende marktpartijen op prijzen en de hedging effectiviteit?
• Hoe kunt u beschikbare marktinformatie optimaal interpreteren?
• Hoe moet ik bijvoorbeeld de Commitments of Traders rapporten lezen?
• Hoe kan ik deze gebruiken bij mijn hedging strategie?
• Hoe bepaalt u de risicoreductie-capaciteit van een strategie (Hedging Effectiveness)?
• Hoeveel van de onderliggende grondstof dient u af te dekken (Hedge Ratio)?
– Hoe kan ik een cross hedge maken?
– Op welke wijze kan ik mijn marge en winstrisico afdekken?
– Hoe benut ik optimaal kansen?
• Hoe kan risicomanagement het financiële resultaat verbeteren?

Na afloop van de masterclass bent u in staat om uw strategie op de termijnmarkten te evalueren en te optimaliseren.

De Commodity Risk Management Academy biedt drie niveaus. Je kunt de cursussen afzonderlijk volgen, maar ook het hele programma doorlopen. Voor meer informatie over de verschillende trainingen:
1. Introductietraining Hoe werken termijnmarkten – level I
2. Basistraining Effective Hedging for Professionals – level II
3. Masterclass Commodity and risk management – level III

De docent(en) bij deze training:

Joost Pennings
Prof. dr ir J.M.E. (Joost) Pennings is een autoriteit op het gebied van risicomanagement en het gebruik van instrumenten voor risicomanagement met bijzondere aandacht voor grondstoffen en energiedragers. Een van zijn drijfveren is om inzicht te geven in het functioneren van goederentermijnmarkten. Joost Pennings is de AST professor in de Theorie en Praktijk van Goederentermijnmarkten aan de Wageningen Universiteit, professor marktkunde en besliskunde aan de Universiteit van Illinois in de Verenigde Staten in de Office for Futures& Options Research, professor in behavioral finance aan de Universiteit van Maastricht en professor Marktkunde aan de Universiteit van Maastricht. Prof. dr ir J.M.E. (Joost) Pennings is an authority in the field of risk management and the use of instruments for risk management with a particular emphasis on commodities and energy. Joost M.E. Pennings is the AST professor of Theory and Practice of Commodity Futures Markets at Wageningen University, Professor of marketing and decision sciences at the University of Illinois in the United States in the Office for Futures & Options Research, professor of Finance at the University of Maastricht and professor of Commodity Marketing at the University of Maastricht.